Tillgänglighet, lojalitet och engagemang är av högsta prioritet.
ks2.jpg

Kristoffer Ståhl

ksblogg3.jpg

Advokat Kristoffer Ståhl är engagerad i samhällsdebatten och kommenterar i denna blogg alltifrån aktuella rättspolitiska frågor till uppmärksammade brottmål. 

 

Regler om utvisning på grund av brott skärps

Det har sedan tidigare funnits en möjlighet för svenska domstolar att i en brottmålsrättegång döma en utlänning till utvisning jämte påföljden. Sedan den 1 augusti 2022 har reglerna om utvisning på grund av brott skärpts och utvisning kan numera komma i fråga i flera situationer än förr.

Lagändringen innebär i korthet att fler brott än tidigare kan leda till utvisning som påföljd. Detta på grund av att utvisning på grund av att straffvärdesgränsen för när utvisning ska ske sänks från tolv till sex månaders fängelse.  

Domstolen kan dock välja att inte döma en person till utvisning, även fast brottets straffvärde motiverar det, om personen har en stark anknytning till Sverige. Tidigare har lagtexten formulerats på så sätt att man ska beakta personens levnadsomständigheter. I den nuvarandra, nya regleringen, har man istället formulerat att man ska beakta om personen har etablerat sig i det svenska samhället.

Vid beaktande om personen har etablerat sig i det svenska samhället ska särskilt beaktas arbete, studier eller kunskaper i svenska. Även vistelsetiden i Sverige och med vilken rätt personen uppehåller sig i Sverige får betydelse. Sedan lagändringen trätt i kraft sätts det nu högre krav på etablering i det svenska samhället än tidigare för att undvika utvisning som påföljd för brott.

Därtill har regeringen även beslutat om att ta bort bestämmelsen om att det krävs synnerliga skäl för att utvisa den som varit bosatt länge i Sverige. Tidigare har det även funnits en bestämmelse, ett absolut förbud, mot att utvisa personer som kommit till Sverige som unga, som nu också tagits bort.

Reglerna om utvisning på grund av brott har skärpts på flera sätt och ovan redogörelse är inte utömmande. På regeringens hemsida sammanfattas ändringarna enligt följande:

  • Utvisning på grund av brottets allvar ska kunna ske vid lägre straffvärden än i dag.

  • Det ställs högre krav på utlänningens etablering i det svenska samhället för att han eller hon inte ska bli utvisad.

  • Kravet på synnerliga skäl för utvisning när utlänningen vistats länge i Sverige tas bort.

  • Förbudet mot att i vissa fall utvisa den som kom till Sverige som ung tas bort och ersätts med kvalificerade krav för utvisning.

  • Domstolen ska inte längre beakta det men som utlänningen förorsakas genom utvisningen vid straffmätningen och val av påföljd.

  • Återreseförbuden blir längre och börjar löpa vid dagen för utresa.

  • Det ska finnas ökade möjligheter att neka uppehållstillstånd för en utlänning som begått brott.

  • Starkare skydd mot återkallelse av uppehållstillstånd för den som utsatts för våld eller allvarliga kränkningar i en nära relation införs.

Alexander Kyramarios