Tillgänglighet, lojalitet och engagemang är av högsta prioritet.
ks2.jpg

Kristoffer Ståhl

ksblogg3.jpg

Advokat Kristoffer Ståhl är engagerad i samhällsdebatten och kommenterar i denna blogg alltifrån aktuella rättspolitiska frågor till uppmärksammade brottmål. 

 

Vad är Frivården?

Frivården är en del av Kriminalvården och är de som tillhandahåller kriminalvård som inte äger rum på anstalt utan ute i samhället. Den som döms till villkorlig dom, skyddstillsyn eller samhällstjänst övervakas av frivården under tiden som den avtjänar sitt straff. Även den som är villkorligt frigiven eller som avtjänar sitt straff med fotboja övervakas av frivården under tiden straffet avtjänas. De som avtjänar sitt straff hos frivården har en kontinuerlig kommunikation med frivården.

Frivården kopplas in mycket tidigt i ett ärende. Redan när en person är misstänkt arbetar frivården med att ta fram en personutredning för den misstänkte. Domstolen begär personutredningen av frivården, oftast i samband med att de bokar in en huvudförhandling. Personutredningen går ut på att få en samlad bild av den misstänktes sociala situation, psykisk ohälsa, alkohol- och narkotikaanvändande och kriminalitet.

Frivården träffar den misstänkte personen och genomför intervjuer med denne för att göra sin bedömning. I sin utredningen undersöker frivården vilka åtgärder den misstänkte är i behov av för att förebygga återfall i brottslighet och utreder även om det finns ett övervakningsbehov. Frivården lämnar ofta ett förslag på påföljd till domstolen, men det är domstolen själv som beslutar vilken påföljd den misstänkte ska få om hen döms.

Om den misstänkte döms för brott ska en verkställighetsplan upprättas för denne. Det gäller för alla som avtjänar ett straff på anstalt eller i frivård, och således inte för dem som enbart döms till böter. Kriminalvården genomför en utredning genom att hålla en intervju med den dömde. Syftet med intervjun är att ta fram information om den dömdes risk att återfalla i brottslighet samt om den har behov av behandling. Utredningen fokuserar bland annat på familjesituationen, umgänget och missbruk. När utredningen är färdigställd medverkar den dömde med utredaren för att planera vilka insatser eller åtgärder som ska utföras under verkställighetstiden. Verkställighetsplanen fastställs sedan i kollegium.

I svensk kriminalpolitik har det länge funnits en grundtanke om att man ska undvika inlåsning i den mån det är möjligt. Därav spelar frivården en stor roll. Frivården ansvarar för de personer som avtjänar sitt straff ute i samhället. De arbetar dels med att övervaka de som avtjänar straff, dels med att förebygga återfall i brottslighet.

Alexander Kyramarios