Tillgänglighet, lojalitet och engagemang är av högsta prioritet.
ks2.jpg

Kristoffer Ståhl

ksblogg3.jpg

Advokat Kristoffer Ståhl är engagerad i samhällsdebatten och kommenterar i denna blogg alltifrån aktuella rättspolitiska frågor till uppmärksammade brottmål. 

 

Vad är Advokatsamfundet?

Advokatsamfundet fick sin officiella status 1948 när rättegångsbalken trädde i kraft. Trots sin officiella status är Advokatsamfundet inte en myndighet, men viss del av samfundets funktion regleras i lag. I en rättsstat krävs det att det ställs höga krav på professionella och etiska juridiska ombud. Därav har man valt att reglera samfundets verksamhet i lag, se 8 kap. i rättegångsbalken. Därtill är det regeringen som fastställer Advokatsamfundets stadgar.

Syftet med samfundets verksamhet är att se till att advokatkåren håller en hög kvalitet både etiskt och professionellt. Advokatsamfundet följer rättsutvecklingen och arbetar för att bidra till den, detta genom att sammanställa yttranden avseende centrala lagändringsförlag. Vidare syftar även Advokatsamfundets verksamhet till att tillvarata advokaternas intressen samt medverka till advokatkårens sammanhållning.

Titeln ”advokat” är skyddad, vilket innebär att bara den som är ledamot i Advokatsamfundet får använda titeln. Samfundet ställer höga krav på vilka ledamöter som de beviljar inträde. Innan en ledamot beviljas inträde ska den genomgå en grundlig prövning, vilket huvudsakligen innebär att varje advokat ska genomgå ett antal kurser och examineras samt i övrigt vara redbar och lämplig.

Enligt rättegångsbalken ska varje advokat iaktta god advokatsed, varje advokat bär den skyldigheten. Om en advokat skulle bryta mot god advokatsed kan Advokatsamfundets disciplinnmänd meddela advokaten en påföljd i form av erinran, varning eller uteslutning. I de situationer när de mest allvarliga överträdelserna av god advokatsed har skett beslutar Advokatsamfundet om uteslutning. Det innebär, precis som det låter, att en advokat blir utesluten från Advokatsamfundet och därmed förlorar sin advokattitel.

Advokatkåren är en viktig del av den svenska rättsstaten. Advokaterna bär ett stort ansvar och arbetar tillsammans med övriga aktörer i rättssamhället för att upprätthålla rättssäkerhet. Med hänsyn till deras viktiga roll krävs att de står under tillsyn av Advokatsamfundet.

Alexander Kyramarios