Tillgänglighet, lojalitet och engagemang är av högsta prioritet.
ks2.jpg

Kristoffer Ståhl

ksblogg3.jpg

Advokat Kristoffer Ståhl är engagerad i samhällsdebatten och kommenterar i denna blogg alltifrån aktuella rättspolitiska frågor till uppmärksammade brottmål. 

 

Vårdnads-, boende- och umgängesutredning

När frågan om vårdnad, boende eller umgänge har hamnat hos domstolen inhämtas alltid upplysningar från socialtjänsten. Domstolen brukar begära sådana upplysningar redan inför det första sammanträdet i domstol. För de situationer då domstolen behöver mer information än vad som framgår av upplysningarna kan de uppdra socialtjänsten att genomföra en så kallad vårdnads-, boende- och umgängesutredning.

Vad innehåller en utredning?

En vårdnads,- boende- och umgängesutredning fungerar som underlag för domstolen. I utredningen ska utredaren fokusera på frågor om barnets möjlighet till en nära tillgång till båda föräldrarna, föräldrarnas samarbetsförmåga och andra relevanta omständigheter. Det är barnets nutid och framtid som ska sättas i fokus i utredningen. En utredning kan avslutas med att utredaren lämnar förslag till beslut åt domstolen, om utredaren finner det lämpligt. Ett sådant förslag kan exempelvis vara att det ska vara gemensam vårdnad, att umgänget ska vara växelvist och att boendet ska vara hos den ena parten. Om handläggaren inte finner det lämpligt att lägga fram ett förslag på beslut åt domstolen formulerar utredaren istället konsekvensanalyser av olika alternativa beslut.

Hur genomförs utredningen?

Det är upp till ansvarig handläggare för utredningen att planera in så att den genomförs skyndsamt. Ärendet inleds vanligtvis med att handläggaren kallar vårdnadshavarna till ett informationsmöte, varvid de presenterar hur utredningen ska genomföras. Utredningen fortskrider sedan genom att hembesöken planeras. Vid hembesöken träffar handläggaren barnet hos varje förälder i syfte att lära känna barnet, det är särskilt viktigt eftersom handläggaren oftast ska träffa barnet själv vid senare tillfälle.

Under utredningen genomförs sedan även enskilda samtal med föräldrarna och enskilda samtal med barnet, om det är lämpligt.

Vid förälderns enskilda samtal bereds den tillfälle att själv berätta om situationen utan att handläggaren ställer frågor. Handläggaren ställer givetvis kompletterande frågor när det behövs och brukar avsluta med att ställa några standardfrågor. Tanken är att föräldern ska kunna berätta om sitt perspektiv på situationen. Till det här enskilda samtalet tillåts föräldern att ta med sig en stödperson om denne önskar.

Den första gången hadläggaren träffar barnet är vid hembesöket. Efter det sker enskilda möten med barnet på socialkontoret. Handläggaren är utbildad i att hålla intervjuer med barn och använder tekniker som är anpassade för barnets ålder och mognad. En handläggare får inte pressa barnet att svara på någonting. I den mån det är möjligt och lämpligt ska handläggaren försöka klargöra barnets vilja. Detta hänförs från Barnkonventionen som stadgar att barnets vilja med beaktande av ålder och mognad ska tas hänsyn till vid beslut om vårdnad, boende eller umgänge.
Den 1 juli 2021 infördes flertalet lagändringar för att förstärka barnrättsperspektivet i vårdnadstvister. I grova drag innebär det att barnets bästa ska vara styrande samt att barnet ska vara mer delaktig i frågor om vårdnad, boende och umgänge. I praktiken har detta inneburit att det inte längre behövs samtycke från vårdnadshavaren för att genomföra ett samtal med barnet.

Under utredningens gång genomförs även samtal med referenter, dessa väljs ut med hjälp av föräldrarna. Det är huvudsakligen personal på förskola eller skola som hörs angående deras kontakt med barnet. Vänner, släktingar eller andra som har en liknande relation till någon av föräldrarna bedöms ofta vara olämpliga referenter. Om det finns konflikter mellan föräldrarna kan det ibland vara så att deras närmaste är involverade.

Utredningens slutförande

När utredningen är klar ska den kommuniceras till de båda vårdnadshavarna som då får möjlighet att granska utredningen. Har det uppstått något sakfel eller missförstånd under utredningen kan de, i det här stadiet, begära rättelse av det.

Utredningens fokus är att utreda barnets bästa och på så sätt hjälpa domstolen att besluta om en lösning som tillgodoser barnets vilja och behov. Utredningen kommer därför att ges in till domstolen och användas som underlag för domstolens beslut om vårdnad, boende och umgänge.

Alexander Kyramarios