Tillgänglighet, lojalitet och engagemang är av högsta prioritet.
ks2.jpg

Kristoffer Ståhl

ksblogg3.jpg

Advokat Kristoffer Ståhl är engagerad i samhällsdebatten och kommenterar i denna blogg alltifrån aktuella rättspolitiska frågor till uppmärksammade brottmål. 

 

Vad innebär resning?

Som utgångspunkt vinner en dom laga kraft tre veckor efter att den meddelas. Det innebär att domen gäller och att den inte längre kan överklagas. Det finns däremot ett mycket speciellt undantag till det, nämligen resning. Kort sagt innebär resning att en dom som har fått laga kraft kan prövas på nytt.

Om beslut om resning meddelas ska målet prövas på nytt. För att resning ska beviljas krävs dock att nya bevis eller nya omständigheter har kommit upp. Bevis eller omständigheter som inte har varit kända innan det att målet prövades. Utöver det krävs även att bevisen eller omständigheterna medför att målet sannolikt skulle ha haft en annan utgång om de hade varit en del av den första utredningen.

Beroende på om tingsrätt eller hovrätt har meddelat den dom som man ansöker om resning för är det hovrätten eller Högsta domstolen som ska pröva ansökan. Kommer domen från en tingsrätt är det hovrätt som ska pröva frågan, kommer domen istället från en hovrätt är det Högsta domstolen som ska pröva frågan.

Den som har rätt att överklaga en dom har rätt att ansöka om resning, det är därmed huvudsakligen den dömde som har möjlighet att ansöka. Åklagaren har däremot också en möjlighet att ansöka. Om åklagaren får kännedom om bevis eller omständigheter som kan ligga till grund för en resning ska den utreda saken.

Om domstolen tar beslut om att resning ska beviljas innebär det, som ovan nämnt, att målet ska prövas igen. Rättegången ska därefter tas om, där de nya omständigheterna prövas. I vissa situationer kan förundersökningen återupptas på initiativ av åklagaren, då kan de nya bevisen eller omständigheterna utredas ytterligare.

Nya bevis eller nya omständigheter kan även leda till resning som är till nackdel för den tilltalade. Utöver ovan nämnda krav, att de nya bevisen eller omständigheterna inte har lagts fram tidigare och att de sannolikt skulle ändra utgången i målet om de hade lagts fram, krävs även att det finns en giltig ursäkt till varför bevisen eller omständigheterna inte har lagts fram tidigare.

De senaste åren har ca 30 ansökningar om resning kommit in per år. Däremot är det enbart ett fåtal ansökningar som beviljas resning.

Alexander Kyramarios