Tillgänglighet, lojalitet och engagemang är av högsta prioritet.
ks2.jpg

Kristoffer Ståhl

ksblogg3.jpg

Advokat Kristoffer Ståhl är engagerad i samhällsdebatten och kommenterar i denna blogg alltifrån aktuella rättspolitiska frågor till uppmärksammade brottmål. 

 

Vad innebär LVU?

Om ett barn eller en ungdom utsätts för brister i hemmiljön eller har ett beteende som innebär en risk för att dennes hälsa eller utveckling skadas krävs ibland att barnet eller ungdomen får vård.  Lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) reglerar vård av personer under 18 år, när samtycke inte finns. Vårdens omfattning och utformning är givetvis ytterst individuell. Socialnämnden upprättar en individuell vårdplan som ska tillgodose den unges enskilde behov. Lämnas samtycke och vården istället är frivillig regleras den i socialtjänstlagen (2001:453).

För att frivillig vård ska kunna anordnas krävs att vårdnadshavaren samtycker samt även den unge, om denne är över 15 år. Är den unge mellan 18-20 år krävs endast samtycke från den unge själv. Om det inte finns något sådant samtycke tillämpas istället LVU.

För att LVU ska bli tillämplig krävs, förutsom avsaknaden av samtycke, att vården är behövlig på grund av brister i hemmiljön eller på grund av den unges eget beteende.

Brister i hemmiljön

Om det på grund av misshandel, otillbörligt utnyttjande, brister i omsorgen eller något annat förhållande i hemmet finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas ska det beslutas om vård mot bakgrund av brister i hemmiljön. Med den unges hälsa menas både fysisk och psykisk hälsa och med den unges utveckling menas den sociala utvecklingen. För att risken ska vara påtaglig ska den grundas på konkreta faktan i den enskilda situationen. Detta gäller enbart för unga under 18 år.

Den unges eget beteende

Om den unge utsätter sin hälsa eller utveckling för en påtaglig risk att skadas genom missbruk av beroendeframkallande medel, brottslig verksamhet eller något annat socialt nedbrytande beteende ska vård beslutas för den unge. Rekvisitens innebörd är liklydig med den innebörd som gäller vid vård på grund av brister i hemmiljön.

Processen

Beslut om vård meddelas av förvaltningsrätten efter det att ansökan har inkommit från socialnämnden i aktuell kommun. Den unge förordnas ett juridiskt ombud, som har rollen av både ett offentligt biträde och ställföreträdare. Som offentligt biträde ska ombudet framföra barnets talan. Som ställföreträdare ska ombudet själv skaffa sig en uppfattning om barnets behov av vård. Ställföreträdaren fungerar alltså som en extra utredning i processen. Vårdnadshavaren eller vårdnadshavarna kan själva anlita ett juridiskt ombud för att föra deras talan i processen. Ett beslut som har meddelats hos förvaltningsrätten kan överklagas till kammarrätten. I vissa situationer är omständigheterna sådana att det inte går att invänta ett beslut från förvaltningsrätten, då kan ett omedelbart omhändertagande göras.

Omedelbart omhändertagande

Under vissa förutsättningar har socialnämnden rätt att genomföra ett omedelbart omhändertagande. Det krävs att det är sannolikt att den unge kommer beredas vård enligt LVU, det krävs alltså att omständigheterna i den enskilda situationen är sådana att de sannolikt uppfyller de rekvisit som krävs för beredande av vård enligt LVU. Därtill krävs att situationen är sådana att det inte går att invänta ett beslut från förvaltningsrätten. Det kan bland annat innebär en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas eller att den fortsatta utredningen hindras eller försvåras.

Är du part i ett pågående LVU-ärendet kan du kontakta Advokatfirman Ståhl för att få juridisk rådgivning.

Alexander Kyramarios