Tillgänglighet, lojalitet och engagemang är av högsta prioritet.
ks2.jpg

Kristoffer Ståhl

ksblogg3.jpg

Advokat Kristoffer Ståhl är engagerad i samhällsdebatten och kommenterar i denna blogg alltifrån aktuella rättspolitiska frågor till uppmärksammade brottmål. 

 

Vad innebär fängelse?

Den som begår ett allvarligt brott och döms för detta kan få avtjäna sitt straff i fängelse. Det har sedan länge funnits en tanke i svensk kriminalpolitik om att man i den mån det är möjligt ska avhålla sig från att frihetsberöva och låsa in människor. Tanken grundar sig på att det finns flera skadliga effekter, fysiska och psykiska, för den inlåsta personen. Trots den här grundtanken går det inte att avhålla sig från fängelsestraff i alla situationer. Vissa brott är av sådan allvarlig art att inlåsning får anses vara rättfärdigat.

Ett fängelsestraff i Sverige är minst 14 dagar långt och som maximalt livstids fängelse. Livstids fängelse är det svåraste straffet i det svenska rättssystemet och föreskrivs för ett begränsat antal brott, bland annat mord, människorov och grov allmänfarlig ödeläggelse. Efter att en livstidsdömd har avtjänat tio år av sitt straff kan denne ansöka om att få straffet omvandlat till ett tidsbestämt straff. Det innebär alltså att den dömde ansöker om att straffet omvandlas från livstid till ett bestämt antal år och månader. Ett livstidsstraff kan dock inte omvandlas till ett straff kortare än 18 år, vilket är det längsta tidsbestämda straffet som man kan dömas till i Sverige.

Den som har dömts till ett tidsbestämt fängelsestraff kan bli villkorligt frigiven efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff. Det innebär att den dömde frisläpps men har en prövotid som motsvarar den tid av straffet som återstår.

I Sverige finns det cirka 45 fängelser runt om i landet. Fängelserna har olika säkerhetsklasser på en skala mellan 1 till 3. Säkerhetsklass 1 är den högsta säkerhetsgraden och säkerhetsklass 3 är således den lägsta. För varje intagen gör Kriminalvården en bedömning kring vilken säkerhetsklass som är nödvändig för denne. Bedömningen är huvudsakligen en riskbedömning som fokuserar på risken för rymningar, risken för fritagningsförsök och om den intagne är svårhanterlig. Enligt fängelselagen ska en intagen inte omfattas av mer ingripande övervakning än nödvändigt.

Den som avtjänar sitt straff i fängelse kan arbeta på anstalten, ägna sig åt studier eller genomgå behandling. En intagen har rätt att vistas utomhus minst en timme om dagen och att ägna sig åt fysisk aktivitet eller annan fritidssysselsättning. En intagen ska även få möjlighet att följa vad som händer i omvärlden och att utöva sin religion. En intagen har även rätt att ta emot besök under de förutsättningar som anges i fängelselagen.

För en intagen finns det även vissa möjligheter till permission eller annan tillfällig vistelse utanför anstalten. För att underlätta den intagnes återanpassning till samhället kan denne beviljas permission att vistas utanför anstalten. Det kan exempelvis röra sig om att den intagne ska ges möjlighet att besöka socialtjänsten eller Arbetsförmedlingen.

Alexander Kyramarios