Omställningsstödsbrott
Med anledning av Covid-19 har ett nytt brott introducerats inom straffrätten – omställningsstödsbrott. Detta inlägg kan bland annat läsas av dig som erhållit omställningsstöd men även av affärsadvokater, bolagsjurister, revisorer, redovisningsekonomer samt HR m.fl.
Inledningsvis. Ekobrottsmyndigheten har nu aktivt börjat utreda detta brott. Om en person blir kallad till förhör är det viktigt att i) begära att en offentlig försvarare förordnas innan förhör samt ii) att sammanträffa med sin advokat innan första förhör.
Kort om omställningsstöd
Omställningsstöd är ett stöd till företag vars nettoomsättning har minskat under vissa specifika månader jämfört med motsvarande månader under 2019. Den minskade nettoomsättningen ska så gott som uteslutande vara en konsekvens av sjukdomen covid-19. Företagets ansökan om omställningsstöd prövas av Skatteverket.
Ny lag!
Den 22 juni 2020 trädde lagen (2020:548) om omställningsstöd (LOM) i kraft. Lagen utgör en del av de åtgärder som vidtas för att begränsa de ekonomiska effekterna av spridningen av sjukdomen covid-19. I ovan nämnda lag införs ett nytt brott benämnt omställningsstödsbrott och Ekobrottsmyndigheten (som även tar hjälp av Skattebrottsenheten) ansvarar för att utreda aktuell brottslighet.
Vad innebär omställningsstödsbrott?
För omställningsstödsbrott döms den som lämnar oriktiga uppgifter i ett ärende om omställningsstöd eller inte anmäler ändrade förhållanden som han eller hon är skyldig att anmäla enligt 6 § LOM och på så sätt orsakar fara för att
omställningsstöd tillgodoförs felaktigt eller tillgodoförs med ett för högt belopp eller
att ett stöd som företaget helt eller delvis saknar rätt till inte återkrävs enligt 16 och 17 §§ LOM.
Lämna oriktig uppgift…
Konstruktionen av lagbestämmelsen ovan påminner om skattebrottet. En viktig skillnad från skattebrottet är att det för omställningsstödsbrottet räcker med att en oriktig uppgift lämnats muntligen (vilket inte är fallet vid skattebrott).
Underlåtenhet att anmäla ändrade förhållanden
Avseende underlåtenhet att anmäla ändrade förhållanden är det den person som haft ansvaret för att uppfylla företagets uppgiftsskyldighet som gör sig skyldig till brott.
När föreligger ”ändrade förhållanden” som ska anmälas?
Om de uppgifter som lämnats till Skatteverket visar sig vara felaktiga eller om det inträffat sådana förändringar som kan påverka rätten till stöd eller stödets storlek.
Ett företag som har fått omställningsstöd ska även till Skatteverket omgående anmäla omständigheter som skulle ha påverkat rätten till stöd eller stödets storlek om omständigheterna varit kända vid tidpunkten för prövningen av ansökan. Skatteverkets beslut om stöd ska innehålla en upplysning om denna skyldighet.
Grovt brott
Vid bedömning av om brottet är grovt ska domstolen titta på samtliga omständigheter i det enskilda fallet men det ska särskilt beaktas
om brottet rört betydande belopp,
om den som begått brottetanvänt falska handlingar eller vilseledande bokföring, eller
om gärningen ingått i en brottslighet som utövats systematiskt eller i större omfattning.
Avseende vad som ska anses vara ”betydande belopp” är inte bestämt utan i propositionen hänvisas till beloppsgränser som tillämpas vid andra förmögenhetsbrott.
Vårdslöst brott
Vårdslöst omställningsstödsbrott motsvarar omställningsstödsbrott men för att gärningen ska vara brottslig räcker det att grov oaktsamhet förelåg. Exempel på grov oaktsamhet kan vara att en ansvarig på företaget insett risken för att en uppgift varit felaktig men trots detta lämnat in denna. Alternativt om ansvarig på företaget misstänkt att det förelegat en anmälningsskyldighet men struntat i att anmäla till Skatteverket.
Om gärningen med hänsyn till beloppet och övriga omständigheter är mindre allvarlig, ska personen inte dömas. I propositionen anges att grovt oaktsamma gärningar som är i närheten av det lägsta beloppet som kan betalas ut, det vill säga 5 000 kr, som regel inte bör föranleda straffansvar.
Påföljd
Straffet för vårdslöst omställningsstödsbrott är böter eller fängelse i högst ett år.
Straffet för omställningsstödsbrott är fängelse i högst två år.
Straffet för grovt omställningsstödsbrott är lägst sex månader och högst sex år.
Frivillig rättelse
Frivillig rättelse innebär en möjlighet för den som har lämnat en oriktig uppgift att gå fri från straff om man frivilligt vidtar rättelse.
Även den som låtit bli att anmäla att de uppgifter som lämnats i ansökan visat sig vara felaktiga eller om det inträffat sådana förändringar som kan påverka rätten till stöd eller stödets storlek och därefter frivilligt kommer in med en rättelse omfattas av ansvarsfriheten.
Straffriheten förutsätter att den korrigerade uppgiften eller anmälan om ändrade förhållanden leder till att det finns förutsättningar för att ett korrekt beslut om stöd kan fattas.
Rättelsen har inget formkrav men måste göras innan omställningsstödet tillgodoförs!
Inför frivillig rättelse bör företagaren diskutera situationen med exempelvis affärsadvokat, skattejurist, revisor och/eller brottmålsadvokat.