Tillgänglighet, lojalitet och engagemang är av högsta prioritet.
ks2.jpg

Kristoffer Ståhl

ksblogg3.jpg

Advokat Kristoffer Ståhl är engagerad i samhällsdebatten och kommenterar i denna blogg alltifrån aktuella rättspolitiska frågor till uppmärksammade brottmål. 

 

Vad innebär upphovsrättsbrott?

Immatrialrättsbrott är en kategori av brott som innebär att en gärningsman gör intrång i ägarens/innehavarens rättighet till en uppfinning, ett varumärke, konstnärligt eller litterärt verk. Exempelvis musik, film, fotografi eller designföremål.

Nationella Operativa Avdelningen (NOA) hos Polisen utreder immaterialrättsliga brott. Förundersökning inleds oftast genom att en rättighetsinnehavare lämnar in en polisanmälan genom ombud. Exempel på ombud kan vara Rättighetsalliansen (www.rattighetsalliansen.se) eller Nordic Content Protection (www.ncprotection.com).

Vi anlitas normalt då en person är misstänkt för brott (ofta inledningsvis anhållen) vilket sker i samband med husrannsakan. Ett exempel på en situation kan vara en person som är misstänkt för upphovsrättsbrott genom att sälja abonnemang med illegal IPTV där konsumenter kan se upphovsrättsligt skyddat material såsom filmer eller TV-serier.

Upphovsrättsbrott regleras i 7 kap. 53 § Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. För brott av normalgraden är påföljden böter eller fängelse högst två år. I det fall gärningen rubriceras som grovt brott är påföljden lägst sex månaders fängelse och upp till sex års fängelse. I samband med brottmålsrättegången tillkommer ofta ett omfattande skadeståndsanspråk på miljonbelopp från filmbolag m.fl.

Vid frågor om immaterialrättsbrott är ni välkomna att kontakta Advokat Kristoffer Ståhl.

Alexander Kyramarios