Tillgänglighet, lojalitet och engagemang är av högsta prioritet.
ks2.jpg

Kristoffer Ståhl

ksblogg3.jpg

Advokat Kristoffer Ståhl är engagerad i samhällsdebatten och kommenterar i denna blogg alltifrån aktuella rättspolitiska frågor till uppmärksammade brottmål. 

 

Vad innebär kontaktförbud?

Finns det en risk för att en person kommer att begå brott mot, förfölja eller på annat sätt allvarligt trakassera en annan person så kan åklagaren besluta om att utfärda ett kontaktförbud. Ett kontaktförbud innebär ett förbud för den som detta avser (förbudspersonen) att besöka, ta kontakt eller följa efter den person som kontaktförbudet ämnar skydda (skyddspersonen). Det finns dock olika typer av kontaktförbud.

Ordinärt kontaktförbud: Ett ordinärt kontaktförbud är inte geografiskt begränsat utan innebär enbart ett generellt förbud mot att besöka, ta kontakt eller följa efter en specifik person. Detta omfattar all typ av kontakt, såväl sådan som sker i verkliga livet som sådan som sker via SMS, mejl eller sociala medier. Att gilla en bild på sociala medier kan omfattas av förbudet. Därtill omfattas även exempelvis att följa efter en person mellan dennes hem och arbete, göra gester, söka ögonkontakt, uppehålla sig upprepade gånger utanför personens bostad, skicka annan för att framföra en hälsning och vidta åtgärder för att påkalla uppmärksamhet eller skapa indirekt kontakt om skyddspersonen märker detta eller får kännedom om denna åtgärd. Om förbudspersonen och skyddspersonen stöter på varandra av misstag anses inte detta utgöra en överträdelse av kontaktförbudet men ett sådant tillfälle får inte utnyttjas för att ta kontakt eller trakassera skyddspersonen. Ett ordinärt kontaktförbud kan meddelas i längst ett år.

Kontaktförbud vid gemensam bostad: Om parterna bor i en gemensam bostad är det inte tillräckligt att ett ordinärt kontaktförbud meddelas. I så fall kan i stället ett kontaktförbud vid gemensam bostad. Ett kontaktförbud av aktuellt slag innebär ett förbud för förbudspersonen att besöka, ta kontakt, följa efter skyddspersonen samt uppehålla sig i den gemensamma bostaden. Ett kontaktförbud vid gemensam bostad kan meddelas om det föreligger en risk för att förbudspersonen begår brott mot liv, hälsa, frihet och frid. Det är här inte tillräckligt att det föreligger en risk för förföljelse eller allvarliga trakasserier, vilket är tillräckligt för ett ordinärt kontaktförbud. En fråga som kan uppstå är vad som händer med personliga tillhörigheter vid denna typ av kontaktförbud. Den som skyddas av kontaktförbudet är skyldig att i rimlig utsträckning se till att förbudspersonen får tillgång till sina tillhörigheter. I praktiken kan detta ske genom att förbudspersonen vid ett tillfälle, genom tredje man, får tillgång till sina kläder, arbetsmaterial eller post som inte eftersänts. Kontaktförbud vid gemensam bostad får meddelas för högst 2 månader och därefter förlängas med högst 2 veckor åt gången om särskilda skäl talar för det.

Utvidgat kontaktförbud: Utvidgat kontaktförbud blir aktuellt när ordinärt kontaktförbud överträtts eller inte bedöms varit tillräckligt, en sådan bedömning kan göras även om ett kontaktförbud inte överträtts. Ett utvidgat kontaktförbud innebär ett förbud att besöka, ta kontakt eller följa efter skyddspersonen samt förbud att uppehålla sig i närheten av skyddspersonens arbetsplats eller annat ställe där skyddspersonen brukar vistas. Med förbud att uppehålla sig i närheten av ett annat ställe där skyddspersonen brukar vistas medför att det utvidgade kontaktförbudet även kan innefatta ett förbud för förbudspersonen att befinna sig exempelvis vid skyddspersonens sommarbostad, förälders bostad eller annan partners bostad. Det utvidgade kontaktförbudet är geografiskt avgränsat och kan omfatta viss fastighet eller till och med kvarter. Ett beslut om utvidgat kontaktförbud kan förenas med villkor om elektronisk övervakning. Ett sådant villkor ska meddelas om ett utvidgat kontaktförbud meddelas som följd av en överträdelse att ett ordinärt kontaktförbud. Vid ett utvidgat kontaktförbud med elektronisk övervakning har förbudspersonen rätt till ett offentligt biträde. Ett utvidgat kontaktförbud utan villkor om elektronisk övervakning kan meddelas i högst 1 år och därefter förlängas med 1 år i taget. Är däremot det utvidgade kontaktförbudet förenat med elektronisk övervakning får det meddelas i högst1 år och därefter förlängas med högst 3 månader i taget.

Särskilt utvidgat kontaktförbud: Ett särskilt utvidgat kontaktförbud meddelas efter överträdelse av ett utvidgat kontaktförbud. Det krävs dock inte att någon dömts för en sådan överträdelse. Precis som utvidgat kontaktförbud är särskilt utvidgat kontaktförbud geografiskt avgränsat och innebär ett förbud att besöka, ta kontakt eller följa efter skyddspersonen samt att vistas i anslutning till skyddspersonens bostad, arbetsplats eller annat ställe där skyddspersonen brukar vistas. Det förbjudna området kan här omfatta ett eller flera områden i anslutning till skyddspersonens bostad, arbetsplats eller annat ställe där denne brukar vistas. Området kan således avse ett visst kvarter eller till och med stadsdel eller större områden. Området får dock inte omfatta en hel kommun. Som huvudregel ska denna typ av kontaktförbud förenas med elektronisk övervakning och förbudspersonen har, oavsett om det särskilt utvidgade kontaktförbudet förenas med elektronisk övervakning eller inte, rätt till offentligt biträde. Ett särskilt utvidgat kontaktförbud som är förenat med elektronisk övervakning får meddelas för högst 1 år och därefter förlängas med 3 månader i taget. Är det särskilt utvidgade kontaktförbudet inte förenat med elektronisk övervakning får ett sådant förbud meddelas i högst 1 år och därefter förlängas med högst 1 år i taget.

Vad innebär elektronisk övervakning?

Elektronisk övervakning innebär att den som förbjuds att kontakt annan förses med fotboja och larmtelefon som larmar om personen överträder det förbjudna området. Förbudspersonen är skyldig att medverka till att den elektroniska övervakningen kommer till stånd genom att fotbojan monteras och att den elektroniska övervakningen kan fortgå genom att ladda larmtelefonen regelbundet. Att inte möjliggöra att elektronisk övervakning kan ske eller att inte medverka till att övervakningen kan fortgå är brottsligt så som hindrande av elektronisk övervakning.

Upprättat av Kristoffer Ståhl & Christina Svanberg

 

Alexander Kyramarios