Tillgänglighet, lojalitet och engagemang är av högsta prioritet.
ks2.jpg

Kristoffer Ståhl

ksblogg3.jpg

Advokat Kristoffer Ståhl är engagerad i samhällsdebatten och kommenterar i denna blogg alltifrån aktuella rättspolitiska frågor till uppmärksammade brottmål. 

 

Bötesbelopp vid narkotikabrott

Den som döms för ett ringa narkotikabrott kan dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader. Huruvida ett narkotikabrott är att rubricera som rings avgörs utifrån narkotikans art och mängd, detta spelar också roll för fastställandet av bötesbeloppet vid en fällande dom för ringa narkotikabrott.

För den som döms för ringa narkotikabrott för att ha innehaft narkotika för eget bruk får betala följande bötesbelopp.

 
 

(Tabellen är inspirerad av Åklagarmyndighetens rättsliga vägledning 2021:21)

Den som i stället döms för ringa narkotikabrott på grund av att denne brukat narkotika döms till 30 dagsböter oavsett vilken sorts narkotika det rör sig om. Döms personen samtidigt för drograttfylleri blir påföljden i stället 50 dagsböter.

Dagsbotens storlek kan variera mellan 50 kr till och med 1 000 kr och bestäms utifrån den tilltalades inkomst, förmögenhet, försörjningsskyldighet och ekonomiska förhållanden i övrigt. Ska man betala 30 dagsböter á 50 kr blir det totala summan som man i slutändan betalt 1 500 kr.

Har brottet begåtts efter den 1 februari 2023 kommer den som döms för ett ringa narkotikabrott, eftersom svårare straff än penningböter finns i straffskalan för detta, också behöva betala en avgift till Brottsofferfonden på 1 000 kr.





Alexander Kyramarios