Barnfridsbrott
Den 1 juli 2021 infördes ett nytt brott i brottsbalken, barnfridsbrott. Kriminaliseringen finns i 4 kap. 3 § brottsbalken och anger att det numera är straffbart att låta barn bevittna följande brott:
mord, dråp, misshandel, grov misshandel eller synnerligen grov misshandel,
människorov, olaga frihetsberövande, olaga tvång, grovt olaga tvång, olaga hot, grovt olaga hot, hemfridsbrott eller ofredande,
våldtäkt, grov våldtäkt, sexuellt övergrepp, grovt sexuellt övergrepp, våldtäkt mot barn, grov våldtäkt mot barn, sexuellt utnyttjande av barn, sexuellt övergrepp mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn eller sexuellt ofredande,
skadegörelse eller grov skadegörelse, samt
straffbart försökt till ovanstående brott.
Syftet med kriminaliseringen är att stärka skyddet för barn som bevittnar brott mellan närstående, eftersom det finns en risk för att dessa barn drabbas av psykisk och fysisk ohälsa.
Barnet som bevittnar brottet måste vara närstående eller tidigare närstående både till gärningsmannen och målsäganden. Det är barnets perspektiv som blir avgörande i bedömningen om parterna varit närstående eller inte. Vid bedömningen ser man till om barnet har haft eller kan ansetts ha haft en nära relation till personen, att denne utgör en omsorgsperson till barnet eller att barnet har en stark känslomässig anknytning till personen i vardagen. Lagstiftaren har utökat brottets omfattning till att även omfatta tidigare närstående, vilket exempelvis kan vara barnets före detta bonusförälder.
Att barnet ska ha bevittnat brottet innebär inte att de ska ha förstått att det varit ett brott som de bevittnat, det inntebär inte heller barnet måste ha sett hela brottet. Det räcker med att barnet har sett eller hört de huvudsakliga delarna av brottet. Vad som utgör de huvudsakliga eller de väsentliga delarna av brottet görs beroende av vilket grundbrott det rör sig om, alltså vilket av brotten i ovanstående lista som har begåtts av gärningsmannen. Till barnfridsbrott räknas även hot och övergrepp som begås genom telefon eller över internet, om barnet har sett eller hört det.
För att dömas för barnfridsbrott krävs det att gärningsmannen har haft uppsåt både för grundbrottet och för att ett barn har bevittnat gärningen.
Det barn som bevittnar ett brott blir målsägande i den brottsutredning och eventuella rättegång som följer. Barnet har då rätt till en särskild företrädare eller ett målsägandebiträde. Det innebär även att barnet har rätt till skadestånd enligt skadeståndslagens bestämmelser.