Tillgänglighet, lojalitet och engagemang är av högsta prioritet.
ks2.jpg

Kristoffer Ståhl

ksblogg3.jpg

Advokat Kristoffer Ståhl är engagerad i samhällsdebatten och kommenterar i denna blogg alltifrån aktuella rättspolitiska frågor till uppmärksammade brottmål. 

 

Byte av offentlig försvarare

Är du av någon anledning inte nöjd med din försvarare och önskar byta kan du vända dig till tingsrätten och begära byte. Det är dock viktigt att vara medveten om att det inte finns några garantier för att man får byta försvarare. Chanserna för att ett byte av försvarare ska beviljas är ännu mindre när den förordnade försvararen har önskats av den tilltalade själv och inte utsetts av rätten.

Hur går jag till väga om jag vill byta försvarare?

Önskar du byta offentlig försvarare ska du lämna in en ansökan om byte till den tingsrätt som handlägger ditt mål. Har du en särskild advokat som du önskar som offentlig försvarare i stället kan det vara en god idé att först kontakta advokaten och fråga om denne är villig och har möjlighet att åta sig uppdraget, eftersom tingsrätten kommer tillfråga advokaten om detta. I ansökan anger du målnummer, datum, skäl för byte, om du önskar att någon särskild utses till försvarare samt ditt namn och underteckning.

I ansökan till tingsrätten ska du, som ovan nämnt, ange skäl för begäran om byte. Om du inte tidigare har bytt offentlig försvarare krävs särskilda skäl för att rätten ska bevilja bytet. Har du tidigare bytt offentlig försvarare ställs något högre krav, då krävs nämligen synnerliga skäl för att ansökan ska beviljas.

I praxis har följande omständigheter ansetts utgöra särskilda skäl som motiverar att byte av försvararen beviljas.

  • Bristande förtroende för försvararen (brottets art, exempelvis sexualbrott, och straffvärde kan här särskilt motivera att förtroende behöver föreligga),

  • Målets särskilda karaktär som motiverar viss kunskap,

  • Advokatetiska skäl (exempelvis jäv, företräder flera tilltalade med motstridiga intressen),

  • Vårdnadshavare har inte tillfrågats om valet av försvarare för underårig tilltalad (begäran om byte måste då komma i inledningen av processen),

  • Försvarare är förhindrad att närvara vid huvudförhandling och substitution är inte möjligt pga långvarigt eller permanent hinder,

  • Tilltalad och försvarare har delade meningar om den bevisning som ska läggas fram,

  • Försvararen blivit långvarigt sjuk,

  • Läkarintyg som intygar att det föreligger medicinska skäl att tillmötesgå tilltalads önskan om byte av offentlig försvarare eftersom dennes psykiska tillstånd annars riskerar att försämras inför förhandlingen,

  • Om tilltalad är ung: Se till barnets bästa, särskilt behov av stöd från sin försvarare, att annan än den utsedda offentliga försvararen bistått den unge vid förhör eller huvudförhandling kan anses motivera förtroendebrist.

Det är en god idé att framställa begäran om byte av försvarare så fort som möjligt för att inte riskera att begäran inte beviljas mot bakgrund av att denna inkommer under pågående huvudförhandling, så nära inpå huvudförhandlingen att det inte är möjligt att avstyra att kallade personer inställer sig eller att det uppstått stora kostnader i målet som vid ett byte skulle anses onödiga.

Kristoffer Ståhl & Christina Svanberg

Alexander Kyramarios