Tillgänglighet, lojalitet och engagemang är av högsta prioritet.
ks2.jpg

Kristoffer Ståhl

ksblogg3.jpg

Advokat Kristoffer Ståhl är engagerad i samhällsdebatten och kommenterar i denna blogg alltifrån aktuella rättspolitiska frågor till uppmärksammade brottmål. 

 

Vad innebär en vårdnadstvist

unsplash-image-QkflfhJn1KA.jpg

Vem är vårdnadshavare? 

När barnet föds utses båda föräldrarna till barnets vårdnadshavare om de är gifta med varandra. Om så inte är fallet får modern ensam vårdnad vid födseln. Föräldrarna kan däremot göra en anmälan om gemensam vårdnad i samband med att fadern bekräftar faderskapet. En sådan anmälan kan göras till socialnämnden eller Skatteverket, beroende på omständigheterna. Den som har vårdnaden över ett barn ska se till att barnets behov blir tillgodosedda och har ansvaret för barnets personliga förhållanden. 

Om barnets föräldrar inte kan komma överens om vem som ska vara vårdnadshavare för barnet, hos vem barnet ska bo och hur umgänget med föräldrarna ska utformas kan en vårdnadstvist initierats. Som utgångspunkt är det dock alltid bra att vårdnadshavarna försöker att träffa en överenskommelse, en tvist i domstol kan nämligen vara lång. 

Hur inleds en vårdnadstvist? 

Går det däremot inte att komma överens kan en förälder välja att skicka in en stämningsansökan till tingsrätten på den ort där barnet har sin hemvist. I stämningsansökan skriver föräldern ner sina yrkanden, exempelvis om man yrkar ensam vårdnad, att barnet ska bo hos en och att umgänget ska ske varannan helg. Om stämningsansökan uppfyller de uppställda formkraven utfärdas stämning och handlingarna skickas över till motparten, vanligen den andra vårdnadshavaren. Motparten bereds då tillfälle att svara på stämningsansökan i ett svaromål.  

Vårdnadstvisten vid domstolen 

Tingsrätten kommer sedan att kalla parterna till en muntlig förberedelse. Vid den muntliga förberedelsen närvarar parterna tillsammans med eventuella ombud och en domare. Syftet är att klargöra parternas yrkanden och grunder, samt undersöka om det finns en möjlighet för parterna att nå en överenskommelse. 

Vid en muntlig förberedelse finns det även en möjlighet för parterna att framställa interimistiska yrkanden som domaren ska ta ställning till. Ett interimistiskt beslut gäller tills vidare och kan komma att ändras under målets gång. Ett interimistiskt beslut är inte slutgiltigt och tas endast i avvaktan på att slutligt beslut eller dom ska meddelas. 

Under den muntliga förberedelsen kommer även målets fortsatta handläggning att diskuteras. Det kan exempelvis bli aktuellt med att vårdnadshavarna ska delta i samarbetssamtal eller försöka nå en överenskommelse med hjälp av en medlare. Även frågan om en vårdnads-, boende- och umgängesutredning ska genomföras kan tas upp. 

När målet har förberetts tillräckligt kan tingsrätten sätta ut målet till huvudförhandling. Om parterna har nått en överenskommelse innan huvudförhandlingen kommer den inte att hållas. Under huvudförhandlingen får båda parterna lägga fram sin sak och sin bevisning. Efter att huvudförhandlingen är avklarad meddelar tingsrätten en dom. Om man är missnöjd med den domen kan man överklaga den till hovrätten. 

Några utgångspunkter 

Det som blir avgörande i en vårdnadstvist är vad som kan anses vara barnets bästa. Barnets vilja i förhållande till barnets ålder och mognad ska också tas hänsyn till vid beslut om vårdnad, boende och umgänge. 

Alexander Kyramarios